1206 Моника Караиванова Feb. 19, 2024

Тиквата – десертът за всяко здраво тяло!

Тиквата е сред най-разпознаваемите зеленчуци: оранжева на цвят и изключително богата на витамини и минерали. Благодарение на ниското съдържание на калории, този, често бъркан за плод, зеленчук е един от препоръчителните компоненти на успешната диета!

Освен за нашумелият, от няколко години у нас, празник Хелоуин, тиквата се използва като средство за подобряване на здравословното ни състояние!

Вълшебната съставка – бета-каротин.

Бета-каротинът се среща в зеленчуци с наситено оранжев цвят, защото именно той е причината за него. Освен морковът, който всички познаваме, тиквата е вторият изключително богат източник на бета-каротин. Тази съставка носи толкова много ползи за здравето, че участва дори и в намаляване риска от някои видове рак.

Тялото превръща всеки погълнат бета-каротин във витамин А. Консумирането на храни с големи количества бета каротин води до:
- намаляване на риска от развитие на някои видове рак;
- защита срещу астма и сърдечни заболявания;
- намаляване на риска от свързана с възрастта дегенерация на макулата (увреждане зрителният център на окото);
- намаляване риска от затлъстяване и общата смъртност;
- може да помогне на човек да избегне диабет и сърдечни заболявания;
- придобиване на здрав тен и коса;
- увеличаване енергията и здравословен индекс на телесна маса (ИТМ).

Яденето на тиква е полезно за сърцето!

Благодарение на състава от фибри, калий и витамин С тиквата поддържа здравето на сърцето в добро състояние. Именно консумацията на калий е от изключително значение за сърдечната дейност!

Контрол над диабета!

Включването на тиква в диетата може да помогне на хората да контролират диабета и нивата на кръвната си захар. Проучвания, проведени на лабораторни мишки, показват, че благодарение на две от съставките на тиквата, кръвната захар се понижава успешно!

Въпреки че проучването не включва хора, изследването показва известен потенциал за тези растителни съединения да ограничат диабет тип 2.

Благодарение на проведените клинични изпитвания е напът да бъде създадено антидиабетно лекарство, но са необходими още години допълнителни проучвания!

Предпазва от проблеми с очите, свързани с възрастта!

Тиквата е богата на антиоксиданти. Витамин С, витамин Е и бета-каротин поддържат здравето на очите и предотвратяват дегенеративни увреждания при по-възрастните.

А на какво се дължат тези удивителни свойства на тиквата?
Отговорът е ясен - на състава ѝ: витамин А, витамин Ц, витамин Е, рибофлавин, калий, мед, манган, тиамин, витамин B-6, фолат, пантотенова киселина, ниацин, желязо, магнезий, фосфор са само част от богата гама от елементи!

Фибрите в оранжевият зеленчук забавят скоростта на усвояване на захарта в кръвта, насърчават редовните движения на червата и изглаждат храносмилането. Здравословният прием на фибри също може да помогне за намаляване на риска от рак на дебелото черво.

Тиквата е толкова лесна за консумация. Дори печена или сварена, поръсена с орехи и мед, това би бил чудесният завършек на деня! Превърнете я в обяд под формата на крем супа или я добавете в сместа за кекс, например!
Не забравяйте и семките! Опечете ги или ги превърнете в прах, смилайки ги и ги добавяйте в закуската. Семките са богати на редица полезни съставки и също са толкова полезни, колкото самата тиква. Дори и само тях да консумирате, със сигурност ще усетите разликата към по-добро здраве!

Аптечко – с мисъл и грижа за хората
 

Прочети всички статии Намери лекарство на изгодна цена