17466 Моника Караиванова April 29, 2022

Кафе на празен стомах? Вредно ли е? 

Кафето е сред най-разпространените напитки по света. В някои страни, употребата му се доближава с тази на водата. Освен, че Ви помага да се чувствате бодри и енергични, кофеинът в кафето може да подобри настроението ви, мозъчната функция и физическата активност. Може да засили загубата на тегло и да предпази от заболявания като диабет тип 2, болест на Алцхаймер и сърдечни заболявания. 

Масово, хората се събуждат с топло кафе в ръка. А две-трети от нас, приемат напитката на празен стомах. И тук идва вечният въпрос – вредно ли е да приемаме кафе на гладно?

Изследвания показват, че горчивината на кафето може да стимулира производството на стомашна киселина. Разпространено твърдение е, че кафето дразни стомаха, влошава симптомите на чревни разстройства (синдром на раздразненото черво) и причинява киселини, язва, гадене, киселинен рефлукс и лошо храносмилане. В подобни случаи, не забравяйте да приемате необходимите лекарствени продукти и добавки, след консултация с вашия лекар или фармацевт в близката аптека, както и за цена на лекарство! 

Някои предполагат, че пиенето на чаша кафе на празен стомах е вредно, тъй като няма друга храна, която да попречи на киселината да увреди стомашната лигавица. И все пак, изследванията не успяват да открият силна връзка между кафето и храносмилателните проблеми - независимо дали го пием на празен стомах или не. Разбира се има хора, които са чувствителни към тази напитка и редовно имат киселини, повръщане или лошо храносмилане. Честотата и тежестта на тези симптоми остават постоянни, независимо дали го пият на празен стомах или с храна. 

Друг често срещан аргумент е, че пиенето на кафе на празен стомах може да повиши нивата на хормона на стреса - кортизол. Кортизолът се произвежда от надбъбречните жлези и помага за регулиране на метаболизма, кръвното налягане и нивата на кръвната захар. И все пак, хронично прекомерните нива могат да предизвикат здравословни проблеми, включително загуба на костна маса, високо кръвно налягане, диабет тип 2 и сърдечни заболявания. Нивата на кортизол естествено достигат връх около времето, когато се събуждате и намаляват през деня. 

Кафето стимулира производството на кортизол. По този начин има твърдение, че пиенето му сутрин, когато нивата на кортизол вече са високи, може да бъде опасно. Въпреки това, производството на кортизол в отговор на кафето изглежда много по-ниско сред хората, които го пият редовно, а някои проучвания не показват никакво повишаване на кортизола. Същевременно, има малко доказателства, които предполагат, че пиенето на кафе на пълен стомах намалява този отговор. 

Разбира се, въпреки всичко до тук, на първо място се вслушайте в себе си и вашия организъм. Ако имате проблеми, когато пиете кафе на празен, а дори и на пълен стомах – коригирайте приема! Като цяло, кафето има и няколко сигурни странични ефекта, които не са свързани с приемането му на празен или пълен стомах. Основната съставка в него – кофеинът, може да предизвика пристрастяване и да доведе до висока чувствителност при някои хора. Получава се така, че мозъкът Ви ще се нуждае от по-високи количества кофеин, за да възпроизведе същите ефекти. Пиенето на прекомерни количества може да доведе до тревожност, безпокойство, сърцебиене и влошени пристъпи на паника. Може да се стигне до главоболие, мигрена и високо кръвно налягане при някои. Често, кафето е причина за лош сън. В такъв случай, ограничете дневните чаши кафе значително! 

На кратко, ако за Вас кафето сутрин е ритуал, първата глътка живот, не променяйте навиците си! Въпреки упоритите митове, малко научни доказателства сочат, че пиенето му на празен стомах е вредно. По-скоро, има същите ефекти върху тялото ви, независимо как го консумирате. Все пак, ако изпитвате храносмилателни проблеми, когато пиете кафе на празен стомах, опитайте да го пиете по време на хранене или след него. Ако забележите подобрение, най-добре да коригирате рутината си! 

Не подценявайте нито един сигнал на Вашето тяло и се вслушвайте по-често в себе си! Полагайте грижи за благото на личното си здраве. 

Нашите приятели от #CoffeeBus.Sofia ще се погрижат за вашата незабравима глътка кафе, опитайте!


Екипът на „Аптечко“
Радвайте се на добро здраве!

 

 

Прочети всички статии Намери лекарство на изгодна цена