106 Моника Караиванова July 11, 2024

Студената вода
Истината за вредите и ползите от приема ѝ

Много хора вярват, че пиенето на студена вода може да причини редица неудобства на човешкия организъм. Дори като малки ни плашеха, че, пиейки вода от хладилника или от леденостуден планински извор, рискуваме да ни се „сплетат“ червата! Чували ли сте тази реплика?

Е, крайно време е да повдигнем завесата на тема вредно или не е пиенето на студена вода.

Ще започнем оттам, че същата тази тема не е подкрепена от достатъчно научни изследвания и проучвания, но ще се уповаваме на мнения от специалисти.

Дали студено поднесена или със стайна температура, водата е крещящо необходима за всеки един жив организъм на Земята. Тя хидратира тялото ни и поддържа жизнено важни процеси.

⯁ При проведени проучвания върху спортисти се забелязва, че тези, които пият студена вода след тренировка, спрямо тези, които я пият със сравнително по-висок градус, се охлаждат в пъти по-бързо от останалите. В допълнение, тялото трябва да „затопли“ студената вода, затова използва своето гориво, измерено в калории, за да извърши тази задача. Тоест, организмът ни изгаря калории при прием на студена вода. Това би бил принос към общото количество изгорени калории дневно.

⯁ При рядко срещаната ахалазия, заболяване, при което, приетите храна и течности, трудно преминават през хранопровода, за да стигнат до стомаха (долният сфинктер на хранопровода е повреден), студената вода би влошила заболяването. Дори, хората страдащи от ахалазия биват съветвани да приемат топли напитки, горещи храни, които ще улеснят преминаването на масата храна/течности, отпускайки мускулатурата. Тук, студената вода е абсолютно противопоказна!

⯁ Приемът на студената вода може да причини „студен стрес“ на тялото, особено при хора с по-слаб имунитет.
Студената вода предизвиква вазоконстрикция в лигавицата на дихателните пътища. Това означава, че кръвоносните съдове в гърлото се стесняват в отговор на студа. Това може да намали движението на ресничките, разположени в гърлото, които имат функцията да „измиват“ вирусите и бактериите, опитващи се да навлязат в организма ни. Също така броят на белите кръвни клетки може временно да намалее.

Дотук с лошите страни на това да пием студена вода. Някъде там може би продължават да се провеждат още научни изследвания, които да докажат ползите или вредите от приема на студена вода.

Разбира се, температурните предпочитания са строго индивидуални. Дори при някои психическата нагласа оказва влияние, като например, приема на топли напитки по време на грипно състояние.

Топлата вода често бива надценявана, поради факта, че моментно може да облекчи гърлото или синусите. Но това е същото като да изядете гореща пилешка супа, когато сте болен - чувствате облекчение, но от медицинска гледна точка, ползата е никаква!

Някои се чувстват страхотно, ако започнат деня си с чаша топла вода, на гладно. Вярват, че събуждат метаболизма си и подобряват свойствата му. Но това също не е подкрепено с достатъчно доказателства.

А Вие как предпочитате да приемате водата - топла или студена?

Аптечко – с мисъл и грижа за хората
 

Прочети всички статии Намери лекарство на изгодна цена