218 Моника Караиванова May 23, 2024

Спа центърът
Най-приятната инвестиция за поддържане на добро здраве е посещение в спа!

Съвременният начин на живот е повече от достатъчна причина за стрес в ежедневието! Работни ангажименти, крайни срокове, трафик, домакинство, деца, роднини, приятели… са само част от цялата картинка.

Със сигурност, много от Вас се сблъскват всеки ден с всичко това и все пак намират начините, силата и тласъка, за да преминат през него подобаващо, нали?

Настоящият начин на живот неизбежно Ви бомбардира със стресови фактори, които влияят не само на физическото състояние, но и на психическото такова.

В опит да жонглирате, подобно на изкусен цирков артист с толкова много задължения и изисквания, тялото и умът Ви могат да бъдат осезаемо претоварени! Това води до проблеми, като невъзможност за концентрация, нарушен сън, чувство на тревожност и депресия. Ако пренебрегнете тези проблеми с психичното здраве и ги оставите без навременна грижа, те могат да доведат до физически последващи неразположения включително мускулни болки и възпаление, сърдечни заболявания и други здравословни проблеми.

Разбира се, подобно на повечето неща в живота, така и в този случай „болежката“ има свое лечение. Няма да повярвате, но това е ден в спа центъра! Отдавна спа процедурите не са глезотия, достъпна само за заможните! Спа центърът и здравословното въздействие на водата, което получавате на това място за бягство от натовареността на работната седмица и грижа за здравето, са отговорът на Вашите тревоги и болежки!

Спа терапията може да предложи приятен начин да освободите тялото си от натрупания стрес и да извлечете ползите, които релаксацията може да осигури като част от здравословния Ви начин на живот.

Всъщност, какво представляват спа процедурите и с какво допринасят за по-доброто ни здравословно състояние?

Думата или по-точно акронимът ​​„SPA“ идва от латинското ​​„Salus per aquam“ или ​​„Sanitas per aquam“, което буквално означава „здраве чрез вода“. Още от времената на Римската империя спа терапията е описана като терапия на водна основа, запазена за знатни особи, осигуряваща им физическо и духовно изцеление.

Днешната модерна спа терапия не представлява само и единствено терапии на водна основа, но и различни видове масажни терапии, включително тайландски, дълбокотъканен, както и масаж с камъни, процедури за лице, процедури за тяло и др.

А още през 16-ти век, курортите с налични минерални извори са били назовавани като спа курорти, като това се е запазило и до ден днешен.

Oще полезна, любопитна и насочена към здравето ни информация получавайте редовно и напълно безплатно от kaksi – здравното приложение на ДЗИ. (свали оттук за android или за ios)

Какви са ползите от редовното посещение на спа центъра?

1. Подобрява кръвообращението!
Посещението на топлите и минерални спа басейни, например, едновременно отваря кръвоносните съдове и кара сърцето да изпомпва по-голям обем, богата на хранителни вещества, кръв, като същевременно Ви осигурява среда, в която да почиствате покой! По този начин жизненоважни органи биват снабдявани с повече кислород и вещества, за да работят правилно и ефективно.
Ефектите от подобрената циркулация, предлагана от спа басейна, са много и разнообразни, с потенциал за лечение на всичко – от артрит до тревожност!

2. Повишена сърдечна функция!
Чрез проведено проучване се отбелязва, че потапяне на тялото ни в топла вода дава резултат за подобряване на сърдечно-съдовата функция и повишаване на сърдечния дебит – с други думи, сърцето Ви изпомпва повече кръв, когато сте потопени в топла вода.

3. Справяне с високото кръвно налягане!
Посещение на спа терапии може да бъде чудесна инвестиция при хора, страдащи от високо кръвно! Физиологичните ефекти, предизвикани от потапянето в топла вода, т.е. разширяването на кръвоносните съдове и по-последователния поток на кръвта от сърцето, означават, че това е доказано ефективен начин за намаляване на високото кръвно налягане. Дори и струите, разположени в басейна с топла вода насочват терапевтичния поток вода към ключови области на тялото, като допълнително насърчават притока на кръв по същия начин, както при традиционния масаж!

4. Детоксикация на организма!
Друга причина да посещавате спа център е добрият външен вид, който Ви осигурява! Подмладява, овлажнява кожата и я предпазва от всякакви бактерии и микроорганизми, особено през зимата! Извлича токсините от тялото, които лесно се трупат, благодарение на забързаният начин живот, нездравословното хранене и стресовото ежедневие като цяло!

5. Намаляване болката и възпалението в тялото, подсилване на имунитета!
Чрез подходящи спа процедури, несъмнено ще намалите болката в гърба, кръста и ставите. Мускулатурата ще се отпусне и това усещане ще Ви накара да се почувствате сякаш сте прекарали час в Рая! Същевременно, спа посещенията са „билет“ към превенция от болести, особено ако сте предразположени към такива!

6. Анти-стрес ефект!
Масово, спа процедурите са синоним на релаксация и анти-стрес преживяване! Това, разбира се, е напълно вярно твърдение, тъй като по време на подобна терапия, Вие се освобождавате от натрупаната тревожност, стрес и психическа натовареност. Това е от изключително значение в днешния забързан свят, тъй като много от заболяванията тръгват именно от стреса на работното място, стреса вкъщи и прочие. Чрез подходяща спа процедура, осигурявате анти-стрес терапия както на тялото си, така и на духа!

7. По-малък шанс от депресия!
Влошаване на менталното здраве е основен проблем в 21 век! Правилната грижа за него ще намали драстично вероятността от психични заболявания като депресия, тревожност и др. Спа центърът не е просто място, на което ще повишите тонуса и ще си почините от ежедневието. Там ще се погрижите успешно и за Вашето ментално здраве и вътрешен мир! Подобно преживяване ще Ви зареди с позитивна енергия и с желание да се погрижите за себе си. Ще подобри самочувствието и ще избистри ума!

Кога трябва да внимаваме при посещение на спа центъра?

Разбира се, като всяко нещо, което е полезно, дори и в умерени количества, то може да крие своите подводни камъни. Именно затова спа процедурите също трябва да се използват умно!

*Хубаво е да посетите лекар преди почивката си, за да сте сигурни, че нямате противопоказания да се наслаждавате на спа процедурите и топлите басейни!

*Ако носите контактни лещи и посещавате спа центъра за масаж на лицето, задължително уведомете Вашият масажист!

*Не консумирайте храна и алкохол непосредствено преди посещение на спа центъра!

*След процедурите в спа хотела Ви, например, релаксирайте! Не извършвайте тежки физически упражнения!

*Поддържайте хигиена си, като се грижете усърдно за нея! Дори и в най-чисто поддържания спа център не могат да Ви гарантират, че средата е стерилна и защитена от бактерии!

Аптечко – с мисъл и грижа за хората
 

Прочети всички статии Намери лекарство на изгодна цена