1093 Моника Караиванова April 16, 2024

Как да изберем правилната слънцезащита

Не чакайте морето през юни, за да си купите слънцезащита!

Слънцето грее целогодишно, което идва да ни подскаже, че вредните лъчи увреждат кожата ни, общо-взето, през цялата година.

Изградете си полезни навици и направете слънцезащитният крем неизменна част от вашето ежедневие! Защо? - преждевременно стареене, изгаряния, алергия… рак на кожата!

Добавяйки слънцезащита, вие добавяте още няколко години свеж външен вид и здрава кожа!

Съществуват някои особености при избор на крема, затова днес ще ви помогнем да изберете правилната грижа!

Когато избирате слънцезащитен крем, не забравяйте да прочетете етикета, тъй като не всички са еднакви. Винаги избирайте слънцезащитни продукти с широкоспектърна защита срещу UVA/UVB лъчи. UVB лъчите причиняват слънчево изгаряне, докато UVA лъчите допринасят за стареенето на кожата, като и двете могат да бъдат достатъчно вредни.

Какво е SPF?

Това е много важен елемент в състава на крема, а именно слънцезащитния фактор, който показва степента на защита, която осигурява срещу UVB радиация.
SPF 30+ филтрира около 97% от UVB лъчите, а SPF 50+ около 98%.

Иматей предвид, обаче, че никой слънцезащитен крем не Ви осигурява 100% защита от слънцето. Избягвайте кремове със SPF под 30! Красивата кожа не винаги е тази с хубавия тен, а напротив - здрава и добре хидратирана!

Когато избирате слънцезащитен крем за плуване, спрете се на водоустойчив такъв. Никой слънцезащитен крем не е напълно водоустойчив, така че ще трябва да го нанасяте отново според инструкциите на производителя, за да запазите ефективността му.

А ако се избършете в хавлията си, то слънцезащитният крем ще се изтрие, затова ще трябва да го нанесете отново за продължителна защита от слънцето.

Някои кремове изискват предварителна (около 20 минути) подготовка, за да бъдат ефективни върху кожата преди излагане на слънцето. Така имат време да подействат.

Бъдете щедри в количеството. По-добре да сложите повече, отколкото недостатъчно!
За възрастен, количеството слънцезащита се равнява на около чаена лъжичка за зона от тялото (лице, крак, ръка, шия и др.)!

Обновявайте слънцезащитата си на всеки 1-2 часа!

Какъв да бъде филтърът - химически или минерален?
Ключовата разлика между минералните и химическите слънцезащитни продукти е, че минералните формули се задържат върху кожата и блокират лъчите на повърхността, докато химическите слънцезащитни продукти абсорбират лъчите и от слънчева радиация-превръщат вредните лъчи в безопасна топлинна енергия.

При химичните слънцезащити, нуждата от предварително нанасяне на продукта, е належаща! Минералните слънцезащитни кремове обикновено са по-подходящи за тези с чувствителна кожа или кожа, склонна към акне, но имат потенциал да оставят бяла следа върху кожата.

Химическите слънцезащитни продукти обикновено са по-леки, по-прозрачни и по-приятни за носене, но активните съставки в тях също могат да бъдат дразнещи за тези с чувствителна или склонна към акне, кожа.

Оставяме на Вас да изберете най-подходящия, за кожата Ви, слънцезащитен крем!
Но не го забравяйте и го използвайте ежедневно… през цялата година!

Аптечко – с мисъл и грижа за хората
 

Прочети всички статии Намери лекарство на изгодна цена