2827 Ива Гъркова April 29, 2024

Кафе и цигара сутрин на гладно – пагубни за стомаха

Резултати от българско онлайн проучване сочат, че всеки втори българин се оплаква от газове и подут корем, а всеки трети – от парене и киселини.

Според доц. д-р Мария Папазова, специалист по интегративна медицина, основна причина за това са вредни хранителни и други навици. „Ние наистина не уважаваме храносмилателния си тракт, от сутрин до вечер го изтезаваме. Най-вредният навик е да започваме сутринта с кафе, а камо ли гарнирано с цигара. Това разстройва функцията на целия храносмилателен тракт за всичките 24 часа“, споделя д-р Папазова.

По думите ѝ закуската е не само задължителна, но трябва да бъде и обилна. А белтъчните храни като яйца, млечни и месни продукти са съществена част от нея.
Препоръчително е да консумираме такива сутрин, защото в периода между 7 ч. и 9 ч. стомахът отделя съчетание от храносмилателни сокове, които обгрижват единствено смилането на белтъчна храна.

Кои са още вредните практики, които затормозяват храносмилането? Как влияят и емоциите на стомашно-чревния тракт? Вижте цялото видео с доц. д-р Мария Папазова.
Аптечко – с мисъл и грижа за хората

 

 

 

Прочети всички статии Намери лекарство на изгодна цена