711 Моника Караиванова April 23, 2024

„Наследството на баба“: Градински чай (Salvia officinalis)

Някои неща ги няма в интернет, нито в съвременните книги!
Вековните тайни за билките, например, умело се пазят в стари, покрити с дебел прах, дори миришещи на мухъл книги, написани на стария правопис, а в не малко случаи и много по-стари, разбира се… сред пожълтелите страници в онази изоставена тетрадка в долапа на баба, която тъй грижовно е пазила десетки години!

Добре дошли сред редовете на „Наследството на баба“, където ще разкриваме някои от тайните на природата, които ще ни помогнат за редица заболявания, но… само баба ги знаеше!

Днес Ви представяме билката, известна ни като градински чай! Латинското ѝ наименование е салвия, което също е широко използвано, но ние наричаме билката най-вече градински чай.

Разбира се, ще я откриете в градината на баба, която от години я сее, защото крие в себе си велики ползи за здравето ни. През зимата баба я покрива със смърчови клонки, защото и салвията, подобно на мен, хич не обича студа!

Листата се берат през май и юни, но само през топлите слънчеви часове, тъй като тогава съдържанието на етерични масла е най-голямо. Сетне листата се сушат!

Самото растение е толкова ценно, че в известно стихче отпреди повече от 700 години се казва: “защо човек трябва да умре, като в градината му салвия расте?”

А името му буквално означава “лекувам”, пак от латински. Именно от името можем да  извадим още изводи за ползите от билката.

Цветовете на салвията използваме вкъщи, за специален оцет, който служи за разтривка при простудни заболявания! А редовното пиене на чай от билката предотвратява парализи и укрепва цялото тяло.

Заедно с лавандулата, са единствените растения, които се борят с нощното изпотяване!
Градинският чай е известен в борбата срещу треперещи крайници, спазми, болен черен дроб и заболявания на гръбначния мозък.

Помня как баба ми даваше всяка сутрин чай от салвия и все се чудех защо!? Е, вече подозирам, че благодарение на този способ на растениято, е целяла да засили апетита ми! Ами баба е все пак!

Ако Ви ужили някое насекомо, стрити листа вършат перфектна работа върху засегнатото място, да знаете! Салвията е известна и с външното си приложение при гноящи зъби, болни сливици и възпалено гърло, както и парадонтоза!

Не на последно място, градинският чай е и любима подправка! С нея, баба подправяше дивечовото месо или пък сложи на пуешкото! А съседката даже правеше сладкиш със салвия и беше страхотен!

А сега ще Ви разкрия и тайната рецепта за оцета, споменат по-горе:
Пълним стъклено шише с цветове от салвия и заливаме до горе с натурален оцет. Оставяме бутилката да престои 14 дни на слънце или топлина!

Добре, че са записките на баба, че някои неща ги няма и по книгите, даже!

Е, кажете, не е ли истинско богатство Наследството на баба?

Аптечко – с мисъл и грижа за хората

изтoчник: © Verlag Wilhelm Ennstaler, Steyr
издателство: „Бонкомерс - 95“ – Берковица

Прочети всички статии Намери лекарство на изгодна цена