1307 Ангел Кирилов Feb. 15, 2024

Електро-мускулна стимулация
Каква е истината за електро-мускулната стимулация (ЕМС) и как да се възползваме най-добре

През последните 10-ина години един стар метод, приложен по нов начин, набира повторно популярност – тренировка с ЕМС. Дали е поредната вълна, която залива света, търсещ Светия Граал на перфектното тяло без усилия, дали този тип тренировка наистина води до обещаните бързи резултати при спортисти и нетрениращи?

В следващите редове ще потърсим истината за електро-мускулната стимулация с помощта на науката и здравия разум.

„Плочки на корема само за 10 минути дневно, стоейки на дивана пред телевизора, с новата ЕМС пеперудка…“ – Дали има все още наивни мързеливци, които да вярват на това?

Съмнявам се, че ако през 1791 година, Луиджи Галвани беше видял тези реклами, щеше да продължи с опитите си, благодарение на които по-късно ще бъде създаден цял един дял от физикалната терапия в медицината?

В медицината ЕМС се използва от началото на миналия век при състояния на мускулна дистрофия и дисбаланс, възстановяване на функциите на мускулна и нервна тъкан, като в зависимост от параметрите може да има обезболяващ, релаксиращ и подобряващ храненето на мускулатурата и костната тъкан ефект.

В своята физическа характеристика ЕМС разчита на галваничен (прав) ток с правоъгълен симетричен импулс, вариращ в честота от 1 до 120 Hz с волтаж между 100-500 V и между 50 и 2000 mA.

Този ток е от нещата, които не те убиват, но те правят по-силен. Поне това е установил д-р Яков Котс още през 50-е години на XX век.. Той твърди, че успял да увеличи мускулната сила с до 40% при атлети и това дало сериозно предимство на съветските спортисти, представящи източния блок на олимпийските игри по времето на „студената война”.

Чак през 1977 на научна конференция в Монреал д-р Котс представя бележки от своите изследвания и експерименти за приложението на електро-мускулната стимулация в спорта. Оттам следва развитие, което стига дори до космонавтиката. ЕМС апаратурата в космическите станции позволява поддържането на функцията на мускулатурата дори и без използването на тежести. В противен случай са установени тежки последствия на опорно-двигателния апарат и респективно целият организъм вследствие липсата на гравитация.

В последните най-малко 15-20 години са правени много опити методиката да достигне до масовия потребител. Реклами от типа „Телешоп” заливаха ефира, маркетингови трикове, обещаващи мързеливо отслабване бяха мечтания шанс на наивниците да оформят стегнато тяло с плочки, дупе без целулит, да бъдат високи, стройни, умни и надарени. Резултатът от това беше насаждането на общото мнение, че ЕМС методиката не работи. Истината е, че принципите със сигурност работят, приложени и дозирани по правилния начин, без фалшиви обещания.

С нелеката задача да докажат това са се заели от компанията X-Body. От основаването си през  2010 г., за две-три години студиата партньори на компанията наброяват над 1000, а към днешна дата са дори над 5000, пръснати из цяла Европа, в които се подготвят или са се подготвяли топ спортисти като Роналдо, Бекъм, Джокович и други. В България компанията е на пазара вече 8 години и положителния отзвук сред клиенти и партньори не спира да расте xbody.bg

Потвърдените резултати са:
• Стягане
• Покачване на силата
• Изчистване на мазнините
• Премахване на целулита
• Възстановяване от травми и хронични болки в гърба и ставите

Те се базират на физиологичен отговор от страна на целия организъм.

- Контракция на мускулите
- Усилено производство на ендорфини, болкоуспокояващи и хормони (в това число и хормон на растежа)
- Упражнения в ограничен обем при наличие на травми
- Подобряване на циркулацията на кръв и лимфа
- Засилено изгаряне на калории

Всичко описано дотук се основава на галваничния импулс, чието въздействие ще обясня по-подробно.

В нормални условия движенията на човешкото тяло се осъществяват от така наречените бавни или „червени” мускулни влакна. Когато ни е нужна сила или голяма скорост за извършването на дадено движение, на помощ идват бързите (бели) влакна.

Колкото по-голяма е тежестта и интензитета на натоварване, толкова повече бели влакна биват активирани от централната нервна система (инервация). Заради по-дебелите си моторни неврони те успяват да достигнат максимума на съкращаването си за 20 ms, за разлика от червените влакна, при които отнема 65 ms. заради по-тънките мотоневрони.

Рядко тялото впряга всички налични двигателни единици в действие. Невероятно устроеното човешко тяло има заложена стратегия да пести енергия и да оставя резерв. Единствено под въздействие на адреналина даден мускул може да произведе максимална контракция с всички двигателни единици и да освободи огромно количество енергия за единица време.

Всъщност това е ефектът и от електрическия импулс. Само че той обръща реда и задейства на първо място бързите влакна заради по-големите им неврони. Така не просто прескача системата за икономия на енергията, но и ангажира в цялост всички налични мотоневрони.

Тялото освобождава няколко пъти повече енергия за мощна мускулна контракция, като тренировката не е пасивна. Ако някой си мисли, че просто си лежи или евентуално се тресе на пода под действие на тока, греши. Тренировката е комбинация от разпределени в желаните зони импулси, плюс индивидуално подбрани упражнения с тежести, което вече добива сериозен и приемливо мъчителен вид.

Организмът реагира още в първите минути след тренировката на този своеобразен стрес. Ускорява метаболизма и разхода на енергия продължава дълго време след процедурата, а ако до 90 минути успеем да задържим инсулина и респективно миостатина нисък, хипофизата произвежда голямо количество генотропин (растежен хормон) ползите, от който, вярвам са известни на всички.

В дългосрочен план от 2 до 14 ден след ЕМС тренировката, се образуват нови кръвоносни съдове между мускулните снопчета, влакната стават плътни, образуват се митохондрии, подобрява се клетъчното дишане, повишава се ензимната активност.

Обобщено следват 2 добри новини за хората, които искат да стягат и изчистват мазнини: разходът на енергия се увеличава и то драстично за дълъг период от време и мускулите стават по-плътни и стегнати.

За бодибилдърите, търсещи обем на мускулатурата имам една лоша и една добра новина: Само с тази тренировка  няма да увеличите обема на мускулатурата. Ще покачите силата, плътността и релефа на мускулите, но ако 48 часа след ЕМС тренировката, направите напомпваща такава с умерени тежести, тогава ефекта на мускулна хипертрофия ще е огромен.

Х-Body ЕМС апаратурата имат и функция за релаксация, която се доближава до медицинското им приложение. В края на тренировката, 10 минутна процедура с честота 100 Hz подобрява циркулацията на кръв в периферията на тялото, възстановява мускулите и действа обезболяващо при травми.

Нека все пак разясним и отрицателните страни и противопоказанията.
Предозирането е най-опасно. Шансът да се претренира е огромен, понеже както установихме, прескачаме умората на мускула и след 20-25 минути интензивна тренировка следва състояние на рабдомиолиза (разпад на мускулни влакна), миоглобин насища кръвта и това има отрицателни последствия върху бъбреците и целият организъм.

Минималният период за възстановяване след такава процедура е 48 часа!
Повторна тренировка или такава с тежести може да се прави не по-рано от 2 дни, но пък кардио и стречинг биха помогнали за по-добър ефект по-ефективно възстановяване.

Противопоказни състояния или такива, при които трябва да се консултирате с лекар, преди да започнете ЕМС тренировки:

• Сърдечносъдови заболявания
• Захарен диабет
• Някои кожни заболявания
• Остри заболявания: треска, остри бактериални или вирусни инфекции, остри възпалителни процеси – артрити, злокачествени тумори и т.н.
• Склонност към кървене, хемофилия
• Тежки неврологични нарушения (епилепсия, множествена склероза)
• Бременност
• Следоперативни състояния

Митове и факти

„Плосък корем и оформено тяло само за 10 минути дневно на дивана пред телевизора”
• Плоска е само лъжата в случая. Няма да изваяте плочки на корема, нито да отслабнете, няма да изчезне целулитът, ако просто си стоите накичени с електроди, гумени пеперудки или дори последно поколение ЕМС костюм. Първо трябва да се освободите от мързела, а после и от излишните килограми.

Ако някой ви обещава нещата в обратен ред показва невежество или иска да се възползва от вашето. Тялото е проектирано да се движи и нищо не може да замени тази функция. Електро-мускулната тренировка просто помага за освобождаване на пълния потенциал.

„Тренировката е 15 пъти по ефективна от обикновената!”
• Разбира се, важи само ако тренировката ви досега е била facebook  чат за ръце, натискане на педалите в колата за крака и смях с комедиен сериал за корем.

Истината е, че заради едновременните контракции на всички мускулни групи и всички влакна, изразходваме около 5 пъти повече енергия за единица време, но нека имаме предвид, че тренировката не трябва да прехвърля 20-25 минути.

„Замества фитнеса”
• „Фитнес” е доста обширно понятие, а ЕМС тренировката може да е част от него, като има своите предимства и недостатъци.

Надявам се статията да ви е помогнала да си отговорите на някои въпроси и да е провокирала други.

Дали ще се придържаме към старата и леко скучна класика с уредите и тежестите в залата или ще търсим нови хоризонти благодарение на развиващата се наука и технологии, си остава личен избор. Истината е, че няма правила. Има само време, място и начин. Не трябва да забравяме единствено, че най-доброто упражнение винаги ще си остане ставането от дивана пред телевизора или стола пред компютъра.

Аптечко – с мисъл и грижа за хората

Прочети всички статии Намери лекарство на изгодна цена