1887 Даниел Илиев March 14, 2024

Поленов календар за 2024 година
Много от нас страдат от сенна хрема от различни растения в различни периоди на годината

Пролетта е на прага ни и за много от нас кихането, запушеният и раздразнен нос, воднистата хрема, зачервяване и сърбеж в очите, носа, небцето, са онези силно неприятни усещания, с които трябва да се борим в продължение на седмици, а дори месеци – докато цъфтежът на растенията не приключи.

При някои хора тези усещания могат да доведат и до усложнения за здравето им ако не бъдат взети навременни или превантивни мерки. В допълнение трябва да знаем, че споменатият горе цъфтеж на различните растителни видове трае цели 9 месец, ето защо настоящият календар ще ни бъде от полза от февруари до октомври включително.

В наши дни здравословните проблеми свързани с цъфтежа засягат близо 25% от населението, като алергичните оплаквания продължават с години. Според статистиката 80% от децата, диагностицирани със сенна хрема, 10 години по-късно все още страдат от нея, а 40% от младежите продължават да имат симптоми през топлите месеци до навършване на 20-те си години.

Поленовият календар е също толкова важен календар

Поленовият календар ще даде ориентировъчна информация за цъфтежа на най-важните алергизиращи растителни видове в България – дървета и храсти, житни треви, плевели и разнотревие. Стига да знаете точно кои растения предизвикват симптомите ви, с негова помощ ще разберете точно през кои седмици се очаква те да цъфтят, да се заредите с всичко нужно и по възможност максимално да ограничите престоя си навън.

Прогнозен поленов календар за България по периоди:

ФЕВ-АПР 2024

Ниска     Умерена     Висока     Много висока въздушна концентрация на полени

МАЙ-ЮЛИ 2024

Ниска     Умерена     Висока     Много висока въздушна концентрация на полени

АВГ-ОКТ 2024

Ниска     Умерена     Висока     Много висока въздушна концентрация на полени

В отделни географски райони може да се наблюдава преобладаване на специфична алергизираща растителност и отклонения поради разлика в климатичните условия.

Изготвил: Мариела Христова-Савова, биолог в НЦЗПБ, гр. София

Още полезни съвети за облекчаване на алергичните оплаквания може да прочетете в статията Битката със сенната хрема.

Аптечко – с мисъл и грижа за хората

 

Намери лекарство на изгодна цена