2873 Ива Гъркова Dec. 4, 2023

Третата сливица при децата

Уголемената трета сливица и честото ѝ възпаление в детска възраст, известни още като аденоидни вегетации, са проблем, с който се сблъскват много семейства. Понякога той е повод за непрекъснато посещение на лекарския кабинет, прилагане на различни капки и прием на тежки медикаменти като антибиотици.

Сред обичайните симптоми, които тревожат родителите, са висока температура, хъркане и дишане през устата по време на сън, подкашляне, стичащи се към гърлото слузни или гнойни секрети, болки в гърлото, носа, ушите. Когато увеличението на третата сливица е твърде голямо, се стига до състояние на задушаване по време на сън, познато като сънна апнея, което налага оперативно лечение.

Хирургичното отстраняване на третата сливица често подобрява състоянието на детето, но понякога само за няколко седмици, след което детето отново започва да боледува. Не е изключено след време да се появи отново.

Защо третата сливица често се възпалява?

Всъщност третата сливица, както и останалите сливици, са неделима част от т. нар. „пръстен на Валдайер“. Те са изключително важна лимфоидна тъкан, която е част от имунната система и една от първите бариери срещу вирусите, бактериите, алергените. Играят ролята на филтър, който предпазва белите дробове и долните дихателни пътища от инфекции.

Когато са изложени на пряк контакт с болестотворни причинители, сливиците реагират – те се уголемяват и възпаляват. Това е признак, че имунната система работи добре и пази детето от вирусите и бактериите. Затова е напълно нормално в детска възраст сливиците да са в постоянно напрегнато възпалено състояние – в тях се изгражда имунитет.

Всяко дете може да развие уголемена сливица, но тя е най-честа при децата под 8-годишна възраст. Има много рискови фактори за уголемяването ѝ, сред които сенна хрема или чести настинки, слаба имунна система, астма, бронхит и други респираторни заболявания.

Много е важно лечението да бъде навременно и адекватно. Често при неправилна и непоследователна терапия се стига до хронично възпаление и увеличение, което няма обратно развитие, а това рефлектира върху дишането, преглъщането, говора на децата и обичайно завършва с отстраняване на сливицата.

Как да се предотврати хронифицирането на възпалението и оперативното лечение?

Според УНГ специалистите най-важно е да се предотврати достигането до необходимост от тежка антибиотична или друга медикаментозна терапия, както и от хирургично лечение.

Няколко са факторите, които могат да постигнат това. От една страна, здравословен начин на живот – закаляване още от първите дни след раждането, редовна физическа активност, балансирано и пълноценно хранене и най-вече минимално консумиране на сладки храни, ежедневен престой на чист въздух.

От друга страна, адекватно лечение, което да стимулира локалния и общия имунитет на детето, да овладее възпалението и да намали локалните симптоми. Така третата сливица ще бъде предпазена от развитието на хронично възпаление и уголемяване.

Точно такива резултати постига комбинацията от природните лекарства Тонзилотрен и Цинабсин, многократно изпитана в практиката на български УНГ специалисти. Мащабно клинично изследване, проведено в Украйна, сочи, че приемът на 3х1 табл. на ден от двата препарата в продължение на 2 месеца 3 пъти годишно при леки и среднотежки аденоидни вегетации, съчетан с ежедневни промивки на носа, води до:

⮚ значително удължаване на интервала между острите инфекции на носоглътката;
⮚ намаляване до изчезване на симптоматиката на уголемената сливица и намаляване на обема ѝ;
⮚ овладяване на задната хрема и стичането на секрети;
⮚ чувствително редуцира необходимостта от използването на антибиотици.

При това без усложнения и с много висок профил на безопасност.

Аптечко – с мисъл и грижа за хората
 

Намери лекарство на изгодна цена