3763 Моника Караиванова Dec. 1, 2023

„Наследството на баба“: Слез
(Malva vulgaris)

Някои неща ги няма в интернет, нито в съвременните книги!
Вековните тайни за билките, например, умело се пазят в стари, покрити с дебел прах, дори миришещи на мухъл книги, написани на стария правопис, а в не малко случаи и много по-стари, разбира се… сред пожълтелите страници в онази изоставена тетрадка в долапа на баба, която тъй грижовно е пазила десетки години!

Добре дошли сред редовете на „Наследството на баба“, където ще разкриваме някои от тайните на природата, които ще ни помогнат за редица заболявания, но… само баба ги знаеше!

Дребнолистният слез обича хората. Него ще го намерим в близост до цивилизацията - я до довара поникнал, я до оградата на училището. Широколистният слез (Malva grandifolia) - в зеленчуковата градина на баба!
Всъщност и двата вида слез съдържат сходни вещества! Спомням си как лятото ядяхме от плодовете на дребнолистния слез – приличаха на питчици и си беше вълнуващо!

Растението се събира лятото, след което се суши, но запомнете, че при сушене дъбилните вещества намаляват, затова го консумирайте възможно най-пресен.
Но и изсушен има своите ползи!

Чаят от слез е известен при гастрит, стомашно-чревни проблеми и възпаления в устната кухина.

Когато вкъщи някой се разкашля, баба моментално кипваше вода, за да попари малко слез, който е чуден лек при кашлица, възпаление на сливиците, ларингит и бронхит!
При проблеми и тежки заболявания на белия дроб, придружени със задух – три чаши дневно чай от слез, видимо ще подобрят състоянието! Компреси от чай от слез може да си правите и върху очите при проблеми със слъзния канал, както и върху лицето, ако имате алергия.

Помня, една женица разправяше как редовно си правила баня от слез. Потапяла си крайниците, които се пренатоварвали от работа и често се подували. Растението действало безотказно. При подувания от счупване също действа!

Слезът има и влияние върху злокачествени образувания на ларинкса. Приготвяте си отварата като използвате 1 чаена лъжица на четвърт вода. Приготвяте си 2,5 литра като изпивате по 4 чаши дневно, а останалото – за гаргара! Гаргарата помага при сухота в устата, носа и фаринкса, та и затова действа при сухи очи като компрес, както споменах по-горе!

Ех, това ценно растение… покрай лавината от информация всеки ден, леко забравяме и пренебрегваме ценни билки като тази! Издигаме довари пред къщите си и обсипваме с бетонни пътеки отпред. Не за друго, а за добрия външен вид. А слезът – той губи почва и постепенно бива изместен. Пък на колко хора е бил полезен навремето…

Ще издам и тайната на бабините компреси – към остатъка на чая добавяше ечемичено брашно, разбъркваше до кашичка и мажеше върху парче лен от старата ленена риза на дядо, която седеше с години в гардероба му. Компресите ги прилагаше топли!
Колко приятно ми става като се сетя как лекарство не съм виждал в къщата на баба…
Тя разчиташе на билките!

Добре, че са записките на баба, че някои неща ги няма и по книгите, даже!

Е, кажете, не е ли истинско богатство Наследството на баба?

Аптечко – с мисъл и грижа за хората

изтoчник: © Verlag Wilhelm Ennstaler, Steyr
издателство: „Бонкомерс - 95“ – Берковица

Намери лекарство на изгодна цена