2816 Ангел Кирилов June 1, 2023

Симетрия, пропорции и антропометрия
Идеалните пропорции, симетрия и красота на тялото

В тази статия ще се опитаме да отговорим на въпроса какво общо имат красотата на формите с идеалните пропорции. Кои са идеалните пропорции и как да ги измерим. Ще говорим също и за науката антропометрия, както и за различните антропологични типове структура.

Отдавна желая да напиша статия за различните видове телесен тип. Но тъй като информацията по темата е често срещана и все така повтаряща се търсех тема, която да се вписва в концепцията на соматотипа и най-после намерих. Много е писано по темата за соматотипа – типа състав на телесната опорно-двигателна система, но много рядко може да се намери конкретна информация относно това какво означава симетрия, пропорции и антропометрия в развитието на физиката при хора, желаещи да изглеждат добре.

Антропометрията е стара наука, с която са се занимавали едни от най-великите умове на човечеството като Леонардо да Винчи. Тя намира широко приложение в много дисциплини като медицината, антропологията и спорта. Преди да говорим за антропометрията и концепцията за симетрия, пропорции и красота на човешкото тяло нека разгледаме различните соматотипове, които се срещат.

Видове соматотипове

Теорията за различните видовете телесен тип води началото си още от времето на тъмните години на нацистка Германия. През 1940 г. американският психолог на име Уилям Шелдън, на базата на основни теории, основаващи се на псевдонауката евгеника/евгенетика, дал началото на теорията за различните видове телесен тип (въпреки че основната тема на изследването е имала психическа насоченост). По-късно тези начални наблюдения и теории биват доразвивани и допълвани до момента, в който биват идентифицирани 3 основни вида телесната структура (соматотип):

ЕКТОМОРФ – високи и слаби жилави хора с тесни рамене и ханш. Притежават тънки кости и стави (китки, глезени) в съчетание с дълги крайници. Отличават се с нисък процент телесни мазнини и очертани, но не особено добре развити мускули. Притежават сравнително малка коремна обиколка и обикновено изпитват трудности в покачването на телесно тегло и мускули. В дрехи тези хора изглеждат слаби, а без дрехи в много случаи недохранени.

МЕЗОМОРФ – набити и мускулести хора с атлетична фигура. Те се отличават с широки рамене, тясна талия и ханш, тънки кости и стави, но същевременно оформени и изразени мускулни форми. Тези хора притежават добре оформени мускули и коремна преса, нисък процент на телесните мазнини и покачват основно мускулна маса и по-малък процент телесни мазнини. В дрехи трудно си личи добрата им форма (поради тънките кости), но когато са без дрехи изглеждат като истински мускулни статуи – сравнително тънките кости и къси сухожилия на базата на добре оформените и обемисти мускули създават много впечатляващ вид на тялото. Това са т. нар. генетично надарени атлети, които с малки усилия постигат добри резултати. Често се случва, обаче тези спортисти да бъдат и най-мързеливите и немотивирани в тренировъчния процес.

ЕНДОМОРФ – пълни и набити хора с широки кости и здрави сухожилия. Тези хора са способни да поемат по-големи по обем и интензивност натоварвания. Отличават се с къси крайници, широки рамене, талия и ханш. В дрехи тези хора изглеждат внушително докато не се съблекат. Широките кости и предразположението към трупане на килограми (придружени с висок процент телесни мазнини) създават илюзията за по-скоро пълни, отколкото атлетични хора.   

Колкото и различими характеристики да притежават 3-те соматотипа много често се оказва доста трудно начинание да се определи даден човек към кой точно соматотип спада. Причината е, че повечето хора обединяват характеристики на няколко различни соматотипа в себе си. На базата на тези съображения в последствие бива разработена триизмерна схема, която по-точно определя телесния тип чрез система от 7 степени. По тази схема слабичкият и без мускули, нисък и пълен тип (краен ендоморф) би се оказал 7-1-1, мускулестият и нисък херкулес (краен мезоморф) – 1-7-1, а 1-1-7 би бил крайният ектоморф – висок и много слаб тип.

За определяне на вида соматотип, към който спада даден човек са създадени много тестове и калкулатори. Повечето от тях изискват много измервания както на дължина и обиколка на крайници, така и на кожната гънка с калипер. Все пак съществуват и по-прости методи, които ще ви дадат обща представа за вида соматотип.

Най-лесният и удобен метод е чрез измерване на обиколката на китката. Измерването става точно над изпъкналата кост на китката. Обиколката на китката се разделя на височината на тялото в сантиметри. Получената стойност показва ширината на костите, което може да се отнесе към съответния соматотип чрез следната таблица:Както сигурно повече от четящите тези редове вече знаем, най-подходящият телесен тип за развитие на красива и хармонична фигура е мезоморфът. Това не означава, че и другите два телесни типа няма да могат да постигнат това тяло, но при тях това ще стане малко по-трудно. Или поне това е на теория. За любителите на фитнеса и желаещите да постигнат красиво и мускулесто тяло добрата новина е, че макар и промяната на соматотипа през годините да е невъзможна, все пак е постижимо да променим начина, по който изглеждаме и начина, по който другите хора ни възприемат. За тази цел ще ни помогне наука като антропометрията.

Антропометрия

Антропометрия (от древногръцки „anthropos“ – човек и „metreo“ – измервам) е древна наука, която измерва, изучава и изследва закономерностите в мерките и пропорциите на човешкото тяло.

Антропометрията се опитва да постави някакви норми за красота на човешкото тяло. Тази тема е вълнувала редица учени още от времето на древните елини. Днес темата за красивото тяло и идеални пропорции не е толкова застъпена според критериите на бодибилдинга като спорт. Но все пак, който не е бодибилдър, а просто иска да изглежда добре е важно да знае кои са нормите за красиво тяло и да се стреми към тях с оглед постигането на едно красиво и хармонично тяло. 

От бодибилдинг (означава „изгради тяло“) днес спортът се е превърнал в „кой има повече мускули“ и това не е в услуга на спорта. В резултат могат да се видят спортисти на сцената с подпухнали стомаси, широки кости и огромни отделни мускулни групи съчетани с непропорционални форми.

Това не винаги е било така. Културистите от времето на Mr. Universe са се стремели основно към постигане на най-съвършените пропорции и хармонично развитие на правилната симетрия на тялото. Защото симетрията е красота, а правилните пропорциите подобряват външния вид и скриват несъвършенствата на тялото.

Това е и причината едно симетрично и пропорционално красиво тяло да привлича повече погледи от една камара мускули. Тази теза се доказва и днес, отчитайки напредъка на категории като фитнес и класическия  културизъм, които имат все повече участници и се радват на все по-голям интерес. Но какво означава симетрично и пропорционално тяло?

Идеалните пропорции

Говорейки за пропорции златното пропорционално съотношение, което се приема за хармонично и красиво е 1:1.618. Това е съотношението талия към раменен пояс и се нарича индекс на Адонис. Широките рамене внушават сила и мощ като в комбинация с малка и тясна талия са етикет за мъжественост и правят така, че тялото да изглежда по-привлекателно за противоположния пол. И това е от векове. Всички статуи и митични герои са били изобразявани с широки рамене и тесни талии. Индексът на Адонис е основният етикет за красиво тяло, който може да бъде приложен дори и днес. И освен ако не сме професионални културисти, то и ние трябва да се стремим към постигането на това идеално съотношение 1:1.618.

Разбира се съществуват и други формули, които изчисляват идеалните пропорции. Общоприетите идеални пропорции за женско тяло са така познатите мерки 90:60:90, но за определяне на идеалните пропорции при мъжете се измерват следните параметри:

 • Обиколката на таза към обиколката на гръдния кош в съотношение 9:10;
 • Обиколката на врата – 38% от обиколката на гръдния кош;
 • Обиколката на предмишницата – 30% от обиколката на гръдния кош;
 • Обиколката на талията – 75% от обиколката на гръдния кош;
 • Обиколката на бедрото – 60% от обиколката на таза;
 • Обиколката на прасеца = обиколката на бицепса – 40% от обиколката на таза или 60% от тази на бедрото.

Повече перфектни пропорции на базата на теглото и височината на тялото могат да бъдат намерени в следната таблица (см.):


*Коефициентът тегло/ръст се изчислява като се разделят килограмите на височината в см. Всички мерки се вземат сутрин след ставане на гладно.

Стив Рийвс – един от доайените на бодибилдинга също е развил формула за изчисление на идеалните пропорции, която стъпва върху обиколката на китката и костната система. Стойностите на този метод се основават на известни изследвания върху атлети, съчетани с измервания и изучаване на пропорциите на древни каменни статуи. Според Стив идеалните пропорции са:

 • Предмишница – 252% от обиколката на китката;
 • Прасец – 192%  обиколката на китката;
 • Врат – 79% от обиколката на черепа;
 • Гръдна обиколка – 148% от обиколката на пелвиса (ханш);
 • Талия – 86% от обиколката на пелвиса;
 • Бедро – 175% от обиколката на коляното.

Можем да използвам стойностите, цитирани в горните таблици като дълготрайни цели за постигане ако се стремим към красиво и хармонично тяло, но нека имаме предвид, че от значение са и стойности като процент на телесните мазнини, сепарация на мускула, твърдост и плътност.

Огледалото

Най-точният измервателен уред за всички времена си остава огледалото. Огледалото не лъже. То ще ни покаже несъвършенствата, силните и слабите ни страни и ще ни мотивира да работим по-упорито и усърдно, за едно по-красиво, но и по–важното – здраво тяло, което ще ни служи вярно десетилетия наред.

Аптечко – с мисъл и грижа за хората
 


източници:
http://www.mysomatotype.com
http://ferrum-body.ru

 

Намери лекарство на изгодна цена