2300 Моника Караиванова May 22, 2023

Темата, за която никой не говори – хемороидите
Тази тема табу, за съжаление, е неправилно считана за „срамна“ и възприемана като нещо лошо, нехигиенично и отблъскващо.

Изпитвате ли неудобство, когато стане въпрос за хемороиди? Всъщност, всеки трети човек има оплаквания от хемороиди, породени от различни фактори. Какво представляват хемороидите – това са подути вени в зоната на ануса или ректума, подобни на разширените вени.

В зависимост от това къде се развиват, биват вътрешни и външни. Хемороидите обикновено биват причинени от повишено налягане поради наднормено тегло, напрежение по време на изхождане, дълго седене на едно място, бременност и др. Често, средностатистическият човек на средна възраст би се оплакал от хемороиди, които го мъчат постоянно. До 50-годишна възраст около половината от населението е изпитало един или повече от класическите симптоми, които включват ректална болка, сърбеж, кървене и евентуално пролапс (хемороиди, които излизат през аналния канал).

Гравитацията не е виновна, ние сами сме си виновни

Въпреки че хемороидите рядко са опасни, те могат да бъдат повтарящи се и болезнени. Тъй като засегнатите кръвоносни съдове трябва непрекъснато да се борят с гравитацията, за да върнат кръвта обратно към сърцето, някои хора вярват, че хемороидите са част от цената, която плащаме за това, че сме изправени същества.

Да си дойдем на думата

А сега по същество! Наличието на различни възможности за лечение на хемороиди, в зависимост от вида на хемороида и тежестта на симптомите, дава надежда на всеки заболял да преодолее дискомфорта, който усещат.

1. Избягвайте запека или с други думи –  обръщайте внимание на храната, която консумирате. Храна, богата на фибри, може да допринесе за по-меки изпражнения и по-лесно преминаване, намалявайки желанието за напрежение по време на изхождане. Плодове, зеленчуци, пълнозърнести храни, боб, ядки и семена са само част от храните, които са богати на фибри.

Разбира се, може да ги включите и като хранителна добавка, която ще намерите в близката аптека. Хускът е типичен представител на хранителна добавка, изцяло съставена от растителни фибри. Приемайте според указанията, бавно, за да избегнете проблеми с излишните газове!
 

2. Топлата седяща вана, покриваща задните части, до три пъти дневно за около 15 минути, е способна да намали болката и облекчи сърбежите. След това, внимателно подсушете зоната с потупване, за да избегнете по-нататъчно дразнене.
 

3. Компресите с лед върху областта за облекчаване подуването и болката също са временно, но пък работещо решение.
 

4. След „свършената работа“ нежно почистете зоната с потупващи движения с навлажнени кърпи или бебешки такива, вместо избърсване с твърда, ароматизирана тоалетна хартия, която допълнително ще раздразни мястото.

5. Ежедневно, почиствайте зоната с топла вода, като не забравяте, че подсушаването става с потупващите движения.

6. Сядайте на възглавници, а не на твърди повърхности, за да намалите подуването на хемороидите и да предотвратите образуването на нови.

При нужда, на помощ идва и фармацията

Когато болката и дискомфортът са нетърпими, то идва ред на лекарствата без лекарско предписание. В аптечната мрежа съществуват много и разнообразни видове ректални мазила, които да облекчат болката и сърбежа в зоната. Някои мазила съдържат лидокаин, например, което допълнително „замразява“ и облекчава болката. Съществуват и т. нар. супозитории за ректално приложение, които действат на още по-високо ниво с още по-голям болкоуспокояващ ефект.

По преценка на лекар, съществуват и терапии с прием на лекарства със или без лекарско предписание за период от време, които целят да повишат венозния тонус и устойчивостта на малките кръвоносни съдове – виж Детралекс.

Аптечко напомня:
Ако проблемът Ви не отминава в рамките на няколко дни, задължително потърсете лекарска помощ. Хемороидите са неприятни и непредсказуеми: състояние, което може да доведе до допълнителни проблеми!


Радвайте се на добро здраве!
Екипът на „Аптечко“

Прочети всички статии Намери лекарство на изгодна цена