1328 Моника Караиванова June 23, 2022

По-евтини лекарства, възможно ли е?

Знаете ли, че можете да спестявате пари от лекарства? Звучи налудничаво, защото всичко касаещо здравето ни, става все по-скъпо! Чували ли сте за генерични лекарствени продукти? 

Накратко, това са лекарства, еквивалент на оригиналния фармацевтичен продукт. Те съдържат същата активна съставка в същото количество, приемат се по един и същ начин, спрямо оригиналния продукт, отговарят на същите изисквания за качество и показват почти една и съща бионаличност при приложение. Понякога се допускат разлики в помощните вещества в състава на генеричния лекарствен продукт, като при някои хора с алергии, това е от значение! Генеричните лекарства минават всички онези строги процедури, на които са подложени оригиналните продукти, като безопасността, ефективността и ефикасността са еднакви! 

Основно, разликата се усеща в желаната цена на лекарство! Например, лекарят Ви е изписал лекарство за понижаване на температурата, което е с цена 15 лева. Тази цена е непосилна за Вас и заедно с фармацевта в съответната аптека, търсите алтернативен вариант, който води до генеричния продукт с цена 8 лева. Цената е почти наполовина по-ниска, а действието на генеричното лекарството, е еквивалентно на оригиналното лекарство. 

Обикновено, достъпността на генеричните лекарства се изразява в тяхната ценова разлика. Често, тази разлика е с между 20 и 80% по-ниска цена на лекарството, спрямо оригиналния продукт! 
Купувате лекарство със същия състав, същото действие и ефикасност, но на много по-ниска цена! Това е доказателство, че цената не е определяща относно качеството на даден лекарствен продукт. Генеричните продукти спомагат за понижаване цената и на оригиналния продукт, което води до спестяване от лекарствени бюджети. 

Аптечко напомня: Подмяна на терапия на лекарства с или без лекарско предписание - с генерици, става единствено и само след консултация с Вашия лекар и фармацевт! Понякога, някоя от помощните съставки може да е различна, защото производителите не са задължени да влагат същите такива, като при оригиналното лекарство. Ако имате алергия към някоя от тях, това би довело до неприятни последици. Не поемайте такава отговорност сами, защото рискът за здравето Ви, би бил голям! 

 

Екипът на „Аптечко“
Радвайте се на добро здраве!

 

 

Намери лекарство на изгодна цена