Кофеин – не говорим само за кафе
Кофеинът е едно от най-разпространените вещества измежду всички, които приемаме в днешно време. Научните данни свидетелстват за ползите от приема му върху тренировката и процеса на горене на мазнини. Освен ползите, съществуват ли и рискове за здравето от употребата на кофеин? Как действа кофеинът и каква е оптималната доза, която да ни позволи да се възползваме от чудесните му качества за подобряване на тренировката и начина ни на живот?
Кофеинът е вещество, което хората използват още от зората на своето съществуване. Едва напоследък успяваме да разберем напълно ползите от приема му върху нашия организъм. Вероятно много хора са чували за ефекта на кофеина върху процеса на горене на мазнини, но съществено по-малко хора могат да обяснят механизма, по който кофеинът действа.
Кофеинът е вещество, произвеждано от много растения, за да се защитят от определени вредители (не само насекоми). Кофеинът, който днес се продава като хранителна добавка се добива главно чрез процес на изолиране / екстракция от различни растения – кафе, чай, др.
Подобрява концентрацията
Кофеинът действа основно на централната ни нервна система. Свидетелствата за подобряването на концентрацията и спортните постижения в много спортове са безспорно документирани и изследвани:
Кофеинът наподобява по химична структура аденозина, който е мощен невротрансмитер в нашето тяло. Поради тази причина кофеинът се свързва с алфа-1 рецепторите като имитира молекулата на аденозина, без да предизвиква нормалното физиологично действие от свързването на аденозина с клетките.
По този начин все по-малко рецептори са на разположение, за да се свържат с молекулата на аденозина. Ролята на аденозина като невротрансмитер е да намали нервната активност на клетката. Като резултат от свързването на молекулата на кофеина на мястото за свързване на аденозин нервната активност на клетката се увеличава, освен това активира пътища на саморегулация на централната ни нервна система, които водят до резултат на секреция на хормони като адреналин и допамин.
А действието на един от най-мощните хормони в нашето тяло: адреналин ни е добре познато – увеличава концентрацията, подобрява фокуса и клетъчния енергетизъм, както и използването на мастни киселини за енергия.
Както няколко пъти вече сме писали най-мощния механизъм за активация и оксидация на мастните киселини е наличието на 2 мощни хормона – тироиден и адреналин. Точно поради тази причина кофеинът притежава стимулиращ ефект върху централната нервна система, който се изразява в подобряване на физическите способности и постижения. Но на каква цена?
За какво да внимаваме при употребата на кофеин?
Кофеинът притежава антиоксидантно действие като погасява свободните радикали в организма ни. Въпреки това прекомерната му употреба може да доведе до състояние на превъзбуда, раздразнителност, безпокойство. Увеличената сърдечна дейност е друг ефект от употребата на кофеина. Затова внимавайте с употребата му. Превъзбудата върви ръка за ръка с увеличена телесна температура, което не винаги е добър признак за здраве.
Увеличените нива на допамин в мозъка, като резултат от употребата на кофеин, правят така, че да се пристрастим към употребата на кофеин. Признаци като треперене и главоболие са чести при предозиране с кофеин. Затова днес много хора са пристрастени към кофеина и не могат да бъдат пълноценни в работата си без да си вземат подобаващата доза сутрешна напитка кафе, чай или др.
Друг риск от прекомерната употреба на кофеин е ефекта на хидратация, който предизвиква употребата му. Ефектът е особено забележим в горещи и влажни дни. Увеличеното уриниране и загуба на течности са симптом за хидратация. Затова приемайте обилно количество вода по време на тренировка комбинирана с кофеин.
Различните хора имат различна толерантност към кофеина. Тя зависи от много фактори и се променя с времето. Но в общия случай друг ефект от блокирането на алфа-1 рецепторите от страна на кофеина има ефект на увеличена последваща умора след отминаването на действието му или по-точно след метаболизирането на рецептора за аденозин, който кофеинът блокира. Това може да се обясни с последващия прилив на аденозин и други метаболити вследствие на повишената им концентрация извън клетката.
Оптималната доза кофеин?
За нуждите на средностатистическия трениращ човек приемът на кофеин може да има положителен ефект за тренировъчния процес. Препоръчва се пиенето на известно количество кофеин непосредствено преди тренировка за подобряване на концентрацията и постиженията.
Според голямо проучване на „European Food Safety Authority“ оптималната дневна доза от кофеин, която не бива да надвишаваме е 400 мг за възрастни, като единична доза от 200 мг за спортисти преди физическо натоварване е напълно достатъчна. Изследването се отнася за средностатистически човек. Трябва да се знае, че дозировката зависи от много фактори, които трудно всеки може да изчисли сам като пол, тегло, възраст, толерантност, нива на чернодробни ензими и още мн други, но оптимална доза от 6 мг/кг телесно тегло може би е нормална за повечето хора. Но как да изчислим колко чаши кафе са това например?
Колко кофеин има в едно кафе?
Учени от БАН ще се опитат да ни отговорят на този въпрос. Изследвайки съдържанието на кофеин в различни марки инстантно и печено кафе, налични на българския пазар – Lavazza, Tchibo, Nescafé, Jacobs и др, учените установяват, че съдържанието на кофеин в печеното кафе са от 2.18 до 3.35 гр. за 100 гр., докато при инстантното кафе концентрациите на кофеин са малко по-високи – от 3.50 до 5.13 гр. за 100 гр.
Всеки може да изчисли приема на кафе на базата на тези изследвания. Доза от 5 гр. печено кафе, необходимо за направата на 1 чаша, приетото количество кофеин би било около 109 – 167 мг., докато при инстантното до 250 мг. На базата на тези изчисления ми се струва напълно основателно обяснението, което съм чел за количествата кафе, които една легенда на културизма Дориан Йейтс е приемал, а именно 1 чаша кафе сутрин след ставане и още една преди тренировка.
Кофеинът е навсякъде около нас
Имайте предвид, че не само кафето съдържа кофеин. Той е много разпространен също така и в енергийните напитки, чая и много други хранителни добавки. Хранителни добавки на пазара, препоръчващи прием от 1000 мг на ден (5 капсули по 200 мг) могат да бъдат много опасни за здравето. Затова внимавайте и четете опаковките на продуктите, които приемате.
Радвайте се на добро здраве!
Екипът на „Аптечко“
Източници:
Caffeine Content In Various Coffee Samples Determined By Infrared Spectroscopy - D. Yancheva,S. Stoyanov, A. Popova, Z. Glavcheva - Institute of Organic Chemistry with Centre of Phytochemistry, Bulgarian Academy of Sciences, Sofia – 1113, Bulgaria