2982 Моника Караиванова Nov. 28, 2022

Антибиотична резистентност или “чумата” на 21-ви век.

Антибиотиците са сред най-често употребяваните лекарства сред човечеството, чиято основна функция е борбата им с бактериални инфекции. Ако са използвани правилно, те могат да спасят животи. Същевременно обаче, при неправилна употреба, антибиотиците могат да причинят редица странични ефекти и усложнения, да поразят органи и да доведат до страховити последици, застрашаващи живота на пациента! 

Един от най-сериозните проблеми на 21 век е именно антибиотичната резистентност. Това се случва, когато група бактерии, с течение на времето, се променят по такъв начин, че устояват на ефектите на антибиотика и той не може да ги убие или спре развитието им. Резистентните бактерии могат да продължат да растат и да се размножават. Резистентността към антибиотици е изключително опасна и може да доведе до летален изход (смърт). 

Безразборното използване на антибиотични лекарства е главна причина за развиване на резистентност. Когато приемате даден медикамент от групата без реалната му необходимост (например: днес приемате антибиотик, защото имате вирусна инфекция – грип или настинка, следващият месец приемате антибиотик, защото имате само зачервено гърло и други), има огромен шанс да развиете резистентност към този антибиотик и когато наистина се налага да лекувате бактериална инфекция с него – то той вече няма да действа и положението става твърде опасно за Вас! 

Това състояние може да бъде развито и при непълно изпълнение на антибиотичната терапия, т.е. ако спрете приема на антибиотика си няколко дни преди края на лечението. Така, има голяма вероятност не всички бактерии да бъдат убити, което също може да доведе до резистентност. Инфекциите от тези бактерии могат да засегнат почти всяка система на човешкото тяло. Могат да причинят много симптоми, но сами по себе си не могат да Ви подскажат дали инфекцията е бактерия, която е резистентна към антибиотици. 

Как може да разберете дали имате антибиотична резистентност? Провежда се специфично изследване, наречено антибиограма, която Ви дава пълна информация за това. Попитайте Вашия лекуващ лекар или фармацевт в близката аптека

Как може да избегнете антибиотична резистентност (чувствителност)? Най-добрият начин за предотвратяване на резистентност към антибиотици е тяхното правилно използване. Приемайте ги само при нужда.

Няколко полезни съвета за борба срещу резистентността:
- Не приемайте антибиотик срещу вирус!
- Не спестявайте антибиотик за следващия път, когато се разболеете!
- Приемайте антибиотици точно както е предписано. Не пропускайте дозите. Завършете пълния си курс на лечение, дори ако се чувствате по-добре!
- Никога не приемайте антибиотик, не-предписан от доктор! 

Аптечко съветва: винаги се консултирайте с Вашия лекар или фармацевт преди да се лекувате, като използвайте правилно предписаните антибиотици. Последиците от това могат да бъдат пагубни както за здравето, така и за физическото ни благосъстояние! Бъдете разумни и не забравяйте, че няма нищо по-ценно от Вашето здраве! 
 
Екипът на „Аптечко“
Радвайте се на добро здраве!

 

Прочети всички статии Намери лекарство на изгодна цена